Rintasyövän seulonta mammografialla

Rintasyövän seulonta mammografialla

  • Millaisia hyödyllisiä ja haitallisia seurauksia on osallistumisesta rintasyöpäseulontaan?
  • Miten moni hyötyy seulontaan osallistumisesta ja monelleko koituu haittaa?
  • Mitä tieteellistä näyttöä tästä on?

Yhteenveto

Kun julkaisimme tämän esitteen ensimmäisen kerran vuonna 2008, yhteenveto kuului näin:

"Saattaa olla järkevää osallistua rintasyövän seulontaan mammografialla, mutta voi myös olla järkevää jättää osallistumatta, koska seulonnalla on sekä hyödyllisiä että haitallisia vaikutuksia.

Oikean valinnan tehdäkseen pitää kunkin naisen tietää, mitkä seikat puhuvat seulonnan puolesta ja mitkä sitä vastaan.

Jos 2000 naista osallistuu seulontaan säännöllisesti 10 vuoden ajan, saa yksi heistä seulonnasta sen hyödyn, että välttää rintasyöpäkuoleman.

Seulonnan takia hoidetaan samana aikana 10 tervettä naista tarpeettomasti syöpäpotilaina. Näiltä naisilta poistetaan rinta tai osa siitä; monet heistä saavat myös sädehoitoa ja joskus solunsalpaajalääkityksen.

Lisäksi noin 200 terveellä naisella syöpäepäily osoittautuu aiheettomaksi. Väärä hälytys voi aiheuttaa ison psyykkisen rasituksen."

Nämä luvut oli johdettu mammografiaseulonnan satunnaistutkimuksista. Rintasyövän hoito on kuitenkin parantunut merkittävästi tutkimusten suorittamisen jälkeen. Uudemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että mammografiaseulonta ei ehkä enää ole vaikuttava keino vähentää rintasyöpäkuoleman riskiä.

Seulonta muuttaa rintasyöpäpotilaiksi sellaisia terveitä naisia, jotka eivät ehkä koskaan olisi kärsineet rintasyövän aiheuttamista oireista. Näiden terveiden naisten hoitaminen kasvattaa samojen naisten riskiä kuolla esimerkiksi sydänsairauksien tai syövän johdosta.

Näin ollen rintasyöpäseulontaan osallistuminen ei enää tunnu järkevältä. Nainen itse asiassa pienentää rintasyöpädiagnoosin riskiä jättämällä seulonnan väliin. Tästä huolimatta jotkin naiset haluavat edelleen osallistua seulontaan.